July/20/2022

Turstoler med panoramautsikt

Turstoler med panoramautsikt

Turstoler med panoramautsikt

Tenk deg noe varmt i koppen, en sjokoladebit og en velfortjent pause etter endelig ha nådd turmålet

Da mangler det kun én ting – en godstol til å nyte utsikten fra! Tanken og ideen som Sten Frøitland i Lister Friluftsråd hadde, var å kunne tilby «det lille ekstra» til de som strever seg opp til et utsiktspunkt. I tillegg tenkte vi at kanskje stolene vil «trigge» flere til å komme seg ut på tur.

– Planen vår var å snekre egne turstoler som skulle plasseres ut på strategiske og fine utsiktpunkter i samtlige Listerkommuner, sier Frøitland. Samtidig og uvitende som ideen ble presentert internt i friluftsrådet ble det på Månen i Lyngdal utplassert en turstol – en såkalt «månestol» med samme formål. Initivativtaker bak denne stolen er en kamerat av Frøitland. Han driver et lite snekkerfirma og ønsket selvsagt bestillinger på flere «månestoler». Dermed åpnet muligheten seg for et samarbeid. Daglig leder i Lister Friluftsråd, Christian Landmark søkte midler fra en lokal bank, og høsten 2017 fikk friluftsrådet tildelt midler til kjøp av totalt 13 slike stoler. Våren 2018 ble de første plassert ut, og nå står det stoler på Skjolnesveten og St. Olavsvarden i Farsund, Neseknipen, Skuldra og Skrelia i Lyngdal, Stakksteinsliknuten og Blomliknuten i Hægebostad, ved Geiteknuten på Feda, på Knaben i Kvinesdal, og på Høgåsen og Pederåsen i Flekkefjord kommune.
I Sirdal ble stolene plassert ut på Røseknuten i nord og ved stien som går mot Klovsteinen ovenfor Tonstad. Det må også nevnes at det står tre slike stoler på Varbak i Farsund – disse kan man si er opphavet og ideen til at det lokale snekkerfirmaet startet produksjon og salg av stolene. På privat initiativ har det også blitt solgt og plassert ut noen stoler i enkelte kommuner. Jobben med å få stolene på plass er et kapittel for seg – de produseres som byggesett og monteres på plassen. Med en totalvekt på seksti-sytti kilo kreves det litt logistikk for å få fraktet dem ut.
– I kommunene der vinteren byr på nok snø og mulighet for snøscooterfrakt, prøver vi å benytte oss av dette. Når våren kommer kan vi bare fylle sekken med verktøy, så ta turen opp for monteringsjobben, sier Frøitland. Ellers har vi tidligere fått god hjelp fra mange frivillige dugnadsarbeidere til å frakte dem ut. Nå i 2022 er det plassert to nye stoler i hver av de seks Listerkommunene, på strategiske plasser som gir utsikt over bygda eller kommunesenteret. Flekkefjord Sparebank bevilget midler, og dermed var produksjonen i gang.
For Sirdals del ble det en stol på Vardefjell i sør og en på Hadvardshei i nord. Ellers får de øvrige Listerkommunene følgende plasseringer; Nonskarknuten og Hamrevarden i Kvinesdal, Storestøa nord for Vanse og Knygen i Farsund, Faret og Lundefjellet i Lyngdal, Storestøa og Høgfjellet i Flekkefjord og Hekkfjell og Buksetjødnknuten i Hægebostad. – Vi håper selvsagt at tiltaket blir verdsatt og at de nye stolene blir flittig besøkt. Kanskje vi etterhvert også kan sette i gang en konkurranse på appen turLister om å besøke flest mulig turstoler i Lister, avslutter Frøitland.
 

news

March/21/2024

Easter Holiday Sirdal 2024

Påskeferie Sirdal 2024

February/25/2024

Vinterferie Sirdal 2024

Vinterferie Sirdal 2024

August/14/2023

Sirdalsdagane 2023 PROGRAM

Sirdalsdagane 2023 PROGRAM