December/08/2022

Spennende langrennsløyper Øverst I Sirdal

Spennende langrennsløyper Øverst I Sirdal

I området rundt Ådneram, Sirekrok, Grydalen og Suleskard er det opp gjennom årene opparbeidet flere spennende langrennsløyper gjennom godt samarbeid mellom grunneiere, lokale bedrifter, Sirdal skimaraton, Øverst i Sirdal med flere - muliggjort via god økonomisk støtte fra blant annet Sirdal kommune og Gjensidigestiftelsen. Her kan folk i alle aldersgrupper og med ulike ferdighetsnivåer nyte fine turer i naturskjønne omgivelser.

Grydalsløypa er ofte det beste stedet i starten på vintersesongen. Løypen ligger ideelt til, høyt over havet og på den vinterstengte Lyseveien - så trengs det lite snø før det kan kjøres opp løype. Så snart det kommer mer snø så utvides løypenettet med den kjekke Sirekrokløypen. Denne løypen passer godt hvis noen i følget vil ta turen til populære Ådneram-skitrekk, mens andre tar seg en rundtur på langrennsski.

Hvis Sirekrokløypen blir i lengste laget så er det mulig å nøye seg med en kortere rundtur rundt eksempelvis Bergetjødn.
Løypen inn anleggsveien i Flatstøldalen er kanskje den mest kjente og populære løypen i området. Med sin flate profil egner den seg spesielt godt for barn og barnefamilier. Løypen kjøres opp så snart det er nok snø på anleggsveien til at Sira-Kvina Kraftselskap kan bruke snøscooter fremfor bil. Mange tar det også som en rundtur og legger deler av turen på andre siden av Flatstølåni. Vestsiden av løypen går i et litt mer kupert terreng, med varierte bakker for både store og små. Flatstølløypen danner også en fin inngangsport til turer videre inn i fjellet, og mange går inn til Taumevatn og andre steder inne i det vakre landskapsvernområdet og utenfor det oppkjørte løypenettet. 
Det har blitt jobbet med å utvide løypenettet på østsiden av området med rundløype opp til Indre Suleskard og ned igjen via Moltekvæven. Her er det lagt ned mye godt arbeid både på dugnad og av dyktige lokale bedrifter den senere tid. Det gjenstår imidlertid noe arbeid og denne løypen krever fremdeles en del mer snø før den kan kjøres. Målet er imidlertid å knytte denne delen tettere sammen med de andre områdene, og få en helhetlig og god grunnstamme i løypenettet.

Suleskardområdet er også et godt utgangspunkt for de som er glade i turer på fjellski videre innover heia, eller kanskje en fin topptur til eksempelvis Hilleknuten. 

Det snør som kjent ikke skispor og det må legges ned et solid stykke arbeid fra løypekjørere for at forholdene skal bli best mulig. Det er viktig å få til en frekvens og volum på kjøringen slik at det blir regningsvarende for løypekjørere, samtidig som kvaliteten på løypene holdes på et så bra nivå at betalingsviljen opprettholdes og styrkes ytterligere blant brukere. Sirdal kommune bidrar i denne sammenheng med viktige og gode tilskudd. I tillegg samles midler inn av Øverst i Sirdal (ØiS) som er et samarbeidsutvalg dannet av hytteforeningene i området. Administrasjonsarbeidet ØiS legger ned er basert på frivillig gratisarbeid og innsamlede midler blir brukt til selve løypekjøring. ØiS melder om stor oppslutning om arbeidet og nesten alle hytteforeningene i området betaler nå inn samlet solidarisk løypekontingent på kr. 500 per hytte per år. I tillegg er det flere andre gode støttespillere som campingplasser, Fjellbutikken m.fl. som bidrar godt. Dagsturister og andre som ikke betaler gjennom sin hytteforening kan gjerne støtte arbeidet ved å vippse et beløp til Øverst i Sirdal #134629. Det vanlige er 50kr for dagsbesøk, 100 kr for en uke og 500 kr for en sesong - men alle gaver er kjærkomne. Det er ellers også mulig å støtte arbeidet ved å pante flasker i Fjellbutikken, som er så snille at de donerer overskuddet av flaskepanten til løypekjøringen.

Se skisporet.no for oppdatert oversikt over oppkjørte løyper og legg gjerne den neste turen til idylliske øverst i Sirdal.

Ekstra info:
Spillere hos Norsk Tipping kan bidra ytterligere til ØiS sitt arbeid ved å registrere ØiS som grasrotmottaker. 7 prosent av spillinnsats går da til ØiS uten at det går ut over innsats, premier eller vinnersjanse. Midlene som ØiS får inn fra grasrotordningen brukes også til andre gode formål. Eksempelvis støtte til innkjøp av hjertestarter ved Fjellbutikken.

news

March/21/2024

Easter Holiday Sirdal 2024

Påskeferie Sirdal 2024

February/25/2024

Vinterferie Sirdal 2024

Vinterferie Sirdal 2024

August/14/2023

Sirdalsdagane 2023 PROGRAM

Sirdalsdagane 2023 PROGRAM