July/18/2022

Sirdalsløyper - Seven summits

Sirdalsløyper - Seven summits

I 2020 startet prosjektet med å merke opp turstuene til Sirdals Seven Summit. I år er det Vardefjell, Røseknuten, Bergehei (Varden) og Hadvarshei som står for tur!

Rødeknuten
Røseknuten med sine 1021moh gir deg utsikt utover Gravatn. Her er en av stolene fra Lister Friluftsråd plassert, og dette er blitt en populær topp å besøke de siste årene. Det er gangavstand fra både Ålsheia, Tjørhomfjellet og Gravassryggen. Den oppmerkede løypa starter i Ålsheia, ved skisenteret. Du går først innover veien, videre forbi skisenteret. I enden av Bekkedalen tar du til venstre mot Tødnestøl. Et like stykke etter tar du til venstre igjen opp gjennom dalføret mot sørvest. Forbi hyttene og oppover lia. Stien går parallelt med bekken. Videre kommer du inn til Nyestøl og kan se skitrekket der. Du følger skiløypa videre i Bekkedalen og passerer koblingsheisen. Du vil få Gunnarhei på høyre side et stykke, før det flater ut. Da tar du til venstre og går mot det lille og store Røsetjødn. Du kan også skimte Valevatn på din høyre side. Nå starter du den siste stigningen opp til toppen av Røseknuten og den godt kjente stolen.  [Et bilde som inneholder person, utendørs, snø, himmel Automatisk generert beskrivelse] [Et bilde som inneholder tekst, natur Automatisk generert beskrivelse]

Turen er på 11,8km tur/retur og har en stigning på 506m, den er gradert som krevende. 

I år skal også Vardefjell og Hadvarshei få slike stoler. Så ta gjerne turen til disse toppene i år!

Vardefjell
Vardefjell finner du i Haughom med parkering i bunnen av fjellet. Den er 617moh og på toppen har du utsikt over Ovedal og du ser helt ned til Øksnedal. Denne turen kan også gjøres som en rundtur! Du bruker omtrent 30min til toppen, tur/retur må du beregne 1-1,5t. Denne turen er gradert til å være enkel. Turen starter på parkeringen og du starter på en bred sti og over en bro. Videre kommer en myr, med planker for enkel krysning. På venstre side får du to små tjern, når du er parallelt med det innerste tjernet forlater du den markante stien og går i sørvestlig retning. Her deler stien seg, og danner rundturen. Du kan nå velge å ta stien til venstre og følge strømmastene et stykke. Så går du rundt tjernet og følger stien videre langs med mastene igjen. Du får nå en myr på venstre side og krysser under strømmastene i det du starter på den siste stigningen mot toppen. Vandrer du videre fra toppen, vil du komme til et utkikkspunkt mot Øksendal og du kan følge stien rundt fjellets nordlige side, for så videre tilbake ned til mastene og der stien delte seg. Følg så samme stien som du startet på tilbake til parkeringen.

Hadvardshei
Hadvardshei starter på parkeringen til Ådneram skitrekk. Denne toppen er på hele 958 moh. Starten går nedover mot fjelltrekket og i første kryss tar du til høyre, mellom de små tjernene. Videre går turen i løypa til toppen av skitrekket. Herifra går turen videre på en smal sti mot nordøst, langs med fjellet. Ved myra, tar du til høyre ned et lite skar, før du igjen kommer deg opp til fjellkanten. Så gjennom litt bjørkeskog og gjennom to dalsøkk. Nå har du rundet fjellet og kan starte stigningen på selve Hadvardshei. Du har nå Rubedalstjødna på venstre side og kan skimte Hassteintjødn på høyre side. Når du har kommet deg opp til tjernet dreier du til venstre og krysser bekken. Her er siste innspurt i gang og du er straks på toppen og har nyte utsikten 360 grader rundt deg!

Turen er kategorisert som middels og har en lengde på 7,2 km tur/retur.

For mer informasjon om turene, sjekk ut boka Vandring i Sirdalsheiane. Her får du detaljert info om Sirdals Seven Summit, med kart, høydeprofil og veipunkter. Boka er å få kjøpt på blant annet turistinformasjonen, GP og Fjellbutikken. 

Du kan også finne informasjon om nevnte turer på hjemmesiden til Sirdalsløyper, med link videre til Lister friluftsråd. 

news

March/21/2024

Easter Holiday Sirdal 2024

Påskeferie Sirdal 2024

February/25/2024

Vinterferie Sirdal 2024

Vinterferie Sirdal 2024

August/14/2023

Sirdalsdagane 2023 PROGRAM

Sirdalsdagane 2023 PROGRAM